Säckpipor

Jomen, i tisdags träffade jag min bästis H på stan å plötsligt dyker det då upp ett helt gäng säckpipetokar.10 blåsare och 2 trummisar. Åhhh, denna ljuvliga musik. Så allvarlig, högtidlig och lätt flummig på en gång. [ och i bakgrunden hör jag nu en liten poppärla "Four Letter Word" med Kim Wilde från -88, fina syntstråkar i bakgrunden, arrade av brorsan Rick, Jens Lekman, lyssna och lär :-)]

I Hemmets Konversationslexikon från 1933 står följande:

"Säckpipa (eng. bagpipe, fransk. musette, tysk. Sackpfeife el. Dudelsack).

Ett för den europ. musikens utveckling viktigt, urgammalt folkinstrument av asiatiskt ursprung, redan under antiken infört till Europa. S. består av pipor och en lädersäck, vari luft införes antingen genom inblåsning el. genom två små bälgar, som av spelaren regleras med vänstra armen. Av piporna är en melodipipa med sex ljudhål och en till tre s.k. bordunpipor, så kallade, emedan de ständigt ange var sin bestämd ton nämligen grundton, kvint och oktav. På detta sätt uppstår en till tre liggande stämmor (orgelpunkt) utgörande en art av primitiv flerstämmighet. S. förekommer ännu bl.a. i den skotska militärmusiken, i Italien och på Balkanhalvön." Tänk att vara med i en säckpipeorkester.


Kommentarer
Postat av: Erik

Säckpipor, åh dessa "bälgablås". Hörs lång väg, förstår att skottarna hade säckpipeblåsare i sin armé för länge sedan. Måste ha skrämt skxxen ur motståndarna!
När vi cyklade längs Loch Ness, så hörde vi på långt håll en ensam säckpipeblåsare som visade sig stå på en milsten och blåsa invid vägen. Vi fick en anledning att tillfälligt sluta trampa och vila och njuta av säckpipemusiken. Det var mäktigt.
Men något monster i sjön såg vi inte...men vackert var det. Härligt minne.
Ha en bra fredag Ode. Ses vi på lördag? Glöm inte bort, Quarnevalen!

2008-05-08 @ 15:17:04
URL: http://erik56.blogg.se
Postat av: ElStiffo

Lördag, jag är intresserad, jag ringer.

2008-05-08 @ 16:17:46
URL: http://elstiffo.blogg.se
Postat av: Erik

Ha, tror inte att det räcker med det Ode.
Men trevligt om vi får till det på lördag. Puss på dej!
Nu till något helt annat.
Jag blev utmanad om böcker och läsning.
Du är ju en verklig bokslukare...
så härmed är du utmanad (frågorna finns på min blogg eller hos Soffy
http://tillsoffy.blogspot.com/

Lycka till ;-)

2008-05-08 @ 23:31:36
URL: http://erik56.blogg.se
Postat av: Bosse67

Vad har hänt, Ode? Plötsligt exploderar det av inlägg på din blogg. Har du blivit med dator hemmavid? Eller är det den sanna våren som har fått i gång dig? Så många intressanta texter, var ska jag börja kommentera?

Beträffande säckpipor har jag inte mycket att bidra med, men jag minns att min styvbror Gösta hade en säckpips-LP på 50-talet, han brukade spela den på hög volym i slutet av sina fester när han ville att folk skulle gå hem. Det var visst effektivt.

Är det kanske läge för OBE att stråla samman i samband med Quarnevalen? Att träffa er vore väl en av de få tilldragelser som skulle kunna locka mig in till stan. Fast jag vet inte, jag drar mig numera undan större anhopningar av folk så gott jag kan. Och Quarnevalen plåtade jag ju grundligt för tre år sedan. Får se hur det blir ...

I alla fall, kul att du kommit loss med din blogg!

2008-05-08 @ 23:56:27
URL: http://bosse67.blogg.se/
Postat av: ElStiffo

Ögat är ok, jag har börjat träna och gått ned 7 kilo redan,och ,ja, nu har jag en bra dator hemma+ritbräda. MEN det är inte våren :-)
Jag vill ses på Quarnevalen!

2008-05-09 @ 08:27:01
URL: http://elstiffo.blogg.se
Postat av: Bosse67

Jag kan bara upprepa dig: Ögat är bra, du har minskat i vikt, dator i hemmet plus ritbräda. Javisst, det räcker mer än väl som förklaring till detta kreativa flöde. Våren får väl ses som en bonus. Keep it going, man, som vi säger här i Gröndal.

2008-05-16 @ 15:28:34
URL: http://bosse67.blogg.se
Postat av: ElStiffo

ENASTÅENDE SKRYT
Nu har jag gått ner 9 kilo

2008-05-20 @ 14:52:37
URL: http://elstiffo.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0